31 Mayıs 2012 Perşembe

LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) TCP/IP

LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) TCP/IP üzerinde çalışan dizin servislerini sorgulama ve değiştirme amacıyla kullanılan uygulama katmanı protokolü.

Bu protokol, OpenLDAP, Sun Directory Server, Microsoft Active Directory gibi dizin sunucuları tarafından kullanılmaktadır.

LDAP terimi şu hizmetleri kapsamaktadır:

TCP/IP protokolü üzerinde çalışan, istemci-sunucu modeline dayanan dağıtık bir dizin hizmet protokolü.
Lightweight Directory Access Protocol; dizin hizmetlerine ( directory services) erişebilmek için kullanılan, standart, genişletilebilir bir Internet protokolü.
Bir dizini kullanmakta rehberlik edecek dört model içerir:
Bir dizin (directory) içine verinin nasıl ekleneceğini tanımlayan bilgi modeli (information model)
Dizin içinde bulunan verinin nasıl referanslandırılacağını ve düzenleneceğini belirleyen adlandırma modeli (naming model)
Dizin verisi ile ne yapılacağını belirleyen işlevsel model (functional model)
Dizin verilerini yetkisiz kullanıcılardan koruyacak güvenlik modeli (security model)
LDAP Data Interchange Format (LDIF); dizin verilerini değiş-tokuş etmek için standart metin biçimi.
LDAP sunucu yazılımı; Ticari veya açık-kaynaklı implemantasyonlar (OpenLDAP, Sun Directory Server, Microsoft Active Directory)
LDAP sunucularla ya da LDAP–tabanlı programlarla bir arada gelen komut-satırı araçları
LDAP istemci uygulamaları geliştirebilmek için kullanılacak LDAP API’leri.

LDAP protokolü message-oriented (mesaj kaynaklı) bir protokoldür. Bunun anlamı şudur: istemci istek içeren bir LDAP iletisi oluşturur, ve mesajı sunucuya gönderir, sunucu ise bu istemi işler, ve sonucu bir veya birden fazla LDAP mesajı olarak istemciye yanıtı gönderir.

LDAP mesaj tabanlı bir protokol olduğu için, istemci bir anda birden fazla istemde bulunabilir. Örneğin bir istemci aynı anda iki arama işlemini aynı anda yapabilir. Birden fazla işlemi aynı anda yababilmeyi mümkün kılması LDAP protokolünü buna izin vermeyen HTTP ve benzeri protokollere göre daha esnek ve verimli bir protokol yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder